2014-01-08

Nyårs efterrätt


En av efterrätterna jag gjorde till årets buffébord blev e champagnegranité med granatäpplen. En fräsch, god och snygg efterrätt!

Receptet är taget härifrån, låter rätt krångligt men var sist och slutligen väldigt enkelt. 
  

Rosa Champagnegranité med Granatäpple
6-8 portioner 
 
750 ml torr rosa Champagne eller mousserande vin
3 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl kallt vatten
1 granatäpple
 
Blanda 3 dl socker och 3 dl vatten till sockerlagen, dela granatäpplet och lossa försiktigt granatäppelkärnorna och rör ner i sockerlagen, koka upp på medelhög värme och låt koka i 3 minuter. Sila sockerlagen genom en finmaskig sil, pressa granatäppelkärnorna mot silens botten så att så mycket saft som möjligt pressas ur dem. (Känns kärnorna ändå för hårda kan man med fördel mixa dem tillsammans med någon dl eller två av sockerlagen i en mixer så att kärnorna slås sönder lite mer och sedan sila genom finmaskig sil)
 
Låt sockerlagen svalna helt och blanda sedan med champagnen och ytterligare 2 dl kallt vatten, blanda noga. Häll upp i en frystålig form och låt frysa i minst 8 timmar.
 
Vid servering:
 
Kyl glas i frysen några minuter, ta fram en gaffel och rispa fram kristaller genom att dra/rispa med gaffeln i den frysta granitén. Skopa upp iskristallerna med en kall sked och fördela i de kalla glasen. Servera genast


1 kommentar: