En av efterrätterna jag gjorde till årets buffébord blev e champagnegranité med
granatäpplen. En fräsch, god och snygg efterrätt!
Receptet är taget härifrån, låter rätt krångligt men var sist och slutligen väldigt enkelt.
Rosa Champagnegranité med Granatäpple
6-8 portioner
750 ml torr rosa Champagne eller mousserande vin
3 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl kallt vatten
1 granatäpple
Blanda 3 dl socker och 3 dl vatten till sockerlagen, dela
granatäpplet och lossa försiktigt granatäppelkärnorna och rör ner i
sockerlagen, koka upp på medelhög värme och låt koka i 3 minuter. Sila
sockerlagen genom en finmaskig sil, pressa granatäppelkärnorna mot
silens botten så att så mycket saft som möjligt pressas ur dem. (Känns
kärnorna ändå för hårda kan man med fördel mixa dem tillsammans med
någon dl eller två av sockerlagen i en mixer så att kärnorna slås sönder
lite mer och sedan sila genom finmaskig sil)
Låt sockerlagen svalna helt och blanda sedan med champagnen och
ytterligare 2 dl kallt vatten, blanda noga. Häll upp i en frystålig
form och låt frysa i minst 8 timmar.
Vid servering:
Kyl glas i frysen några minuter, ta fram en
gaffel och rispa fram kristaller genom att dra/rispa med gaffeln i den
frysta granitén. Skopa upp iskristallerna med en kall sked och fördela i
de kalla glasen. Servera genast
namm!
SvaraRadera